tiistai 30. kesäkuuta 2015

Ekologisempaa siivousta

Olen koittanut miettiä ekologisempia vaihtoehtoja mm. keittiön siivoukseen ja niitähän on netti pullollaan, kun vain jaksaa etsiä tietoa. Tutuiksi minulle ovat tulleet mm. sokeripalat, sooda ja mäntysuopa osana keittiön siivousta.

Näillä vinkeillä saa pienennettyä kemikaalikuormaa eikä kaikkeen puhdistukseen tarvita niitä kaikista myrkyllisimpiä aineita. Itse vierastan niitä varsinkin keittiössä.


Sokeripaloilla saa puhdistettua pinttyneen lian uunin luukusta sekä vanhan mallisesta liedestä. Sokeripala sopii myös pohjaan palaneen kattilan puhdistukseen. Tärkeintä on kostuttaa puhdistettava pinta esim. liinalla. Liikaa vettä ei kannata käyttää, jotta sokeri ei sula heti alkuun.

Soodaa olen käyttänyt niin mikron kuin altaiden puhdistukseen. Lisäksi sillä voi puhdistaa kahvin- ja vedenkeittimen. Ruokasooda on varsinainen moniapuri. Katso ohjeita esim. täältä.

Mäntysuopaa kokeilin uunin puhdistukseen. Uuni kostutetaan ensin esim. suihkepulloa apuna käyttäen ja sen jälkeen uuniin levitetään liinalla mäntysuopaa. Uuni lämmitetään 50 asteeseen tunnin ajaksi. Kun uuni on jäähtynyt, se käydään läpi pehmeällä harjalla/sienellä. Kun uuni on kuurattu, se huuhdellaan lämpimällä vedellä ja sienellä ja avot - puhdasta tulee! Luukku jätetään hiukan auki, jotta uuni saa kuivua rauhassa.

Viimeisenä vinkkinä suosittelen käyttämään eteerisiä öljyjä siivouksessa:

  • Tippa pari sitruuna- tai mäntyöljyä pölypussiin ennen siivousta tuo koko asuntoon ihanan tuoksun ja puhdistaa samalla huoneilmaa. 
  • Sekoita noin 10 tippaa laventeliöljyä ja 2 dl vettä suihkepulloon - suihkuta leikkuulaudat käytön jälkeen ja anna vaikuttaa 15 min. 
  • Joillakin eteerisillä öljyillä, kuten laventelilla ja teepuuöljyllä on antibakteerisia ominaisuuksia. voit tipauttaa pari tippaa eteeristä öljyä esim. lattianpesu- tai pintojenpyyhkimisveteen.
Huom! Kaikki öljyt eivät käy lapsiperheisii/raskaana oleville, joten varmista ennen käyttöä sopivat öljyt ja annostus.

Iloisia siivoushetkiä!

-Emmi

1 kommentti:

  1. Sokeripalat on tulleet tutuksi myös tässä taloudessa siivoamisen yhteydessä. Sillä on tullut nytkyteltyä liesitasoa ja uunin luukkua. Puhdasta jälkeä on tullut. Toimiva ratkaisu.

    VastaaPoista